18.8.2015

KOTIKAUPUNKINI PORVOO

Heeey taas! Mun kaveri Laura tuli kyläilemään mun luo tänne Porvooseen ja tutustuin itsekin tähän meidän kauniiseen kaupunkiin vähän paremmin. Pyörittiin koko päivä Vanhassa Porvoossa ja illalla lähdettiin pää kolmantena jalkana villiin yöelämään! :-D Ennen kuin Laura tuli käymään, yritin googlailla meille jotain kivaa tekemistä täällä Porvoossa, mutta artikkelit olivat tosi suppeita ja tylsiä. Koska hei, let's face it; jos mulla tulee parikymppinen kaveri kylään, me ei hirveen suurella todennäköisyydellä mennä opastetuille kirkkokierroksille, gallerioihin, museoihin tai historiallisille raunioille (ei sillä etten niitä kunnioittaisi, mutta... tajuatte varmaan).

Siispä! Ajattelin tehdä Porvoo-postauksen teille, jotka haluavat vaihtoehtoista hauskaa tekemistä Porvoossa. Itse oon täällä asunut yli 18 vuotta, joten osaan kertoa rehellisesti, minne kannattaa mennä ja minne ei. Nää kaikki mainitsemani paikat on ehdottomasti käymisen arvoisia. Huomioikaa kuitenkin, että Porvoo on turisteille kesällä paras ja kaikki näistä ehdotuksista eivät ole edes talvella mahdollisia. Kaikki kunnia näistä kuvista menee muuten kyseiselle vierailevalle misukalle, jonka blogia pääsette lukemaan tästä!

IMG_1756

VANHA KAUPUNKI

Café Helmi on Vanhan Porvoon kaikista kahviloista söpöin. Huomasin nyt ekaa kertaa, että kahvilan takana on kesäisin terassi, joka oli niin viihtyisä, että käytiin siellä jopa kaksi kertaa! Kahvila on sisältä vanhanaikainen ja hieman ahdas, mikä mielestäni lisää vaan tunnelmaa. Enkä oo ikinä syönyt niin hyvää lohi-juustopiirakkaa mitä sieltä saa!

Makasiiniravintolat Johans ja Fryysarinranta ovat molemmat joen vieressä. Hinnat ovat keskenään samaa luokkaa ja ravintolat muistuttavat muutenkin paljon toisiaan. Terasseilla on lämpölamppuja ja vilttejä iltojen viiletessä ja henkilökunta on tosi ystävällistä! Jos mä jonnekin menisin syömään Porvoossa kesäiltana, menisin jompaan kumpaan näistä.

Gabriel 1763 on tunnettu Porvoolaisten keskuudessa varsinkin hyvistä pitsoistaan, jonka valikoimissa on mm. popcornpitsaa! Olin itse tosi skeptinen sen suhteen, mutta siitä tuli heti mun lemppari. Maut on tosi kohdillaan, suosittelen koklaamaan! Gabriel on sisältä viihtyisä, mutta ulkopuolellakin on pieni terassi kadun varrella.

Pieni suklaatehdas sijaitsee kirkon vieressä ja on sanojensa mukaan ihan hitokseen pieni. Siihenkin on tullut kahvilapuoli, jossa en ole itseasiassa edes käynyt. Myymälän puolelta löytyy kuitenkin mitä söpömpiä suklaatikkareita ja konvehteja, sekä siellä tehtyä aitoa suklaajäätelöä. Onhan se kalliimpaa kuin Fazerin Sininen, mutta kyllähän suklaan ystävien on kokeiltava aitoa Porvoolaista suklaata suoraan tehtaan yhteydessä!

Brunberg on viikonloppuisin niin täynnä, että jonot ulottuvat ulos asti. Kyllä, sieltä saa sitä kuuluisaa Porvoolaista lakua, suklaata, toffeeta ja marmeladia. Sieltä pidää ehdottomasti viedä kotiin tuliaisia.

Pienet sisustusliikkeet ja käsityökaupat, joita Vanhan Porvoon kauppakadut pursuaa, on mainitsemattakin kierrettävä. Mun henkilökohtainen heikkous on Skafferi, joka on pääasiassa kahvi- ja teemyymälä, mutta sieltä saa myös kaikennäköisiä herkkuja, aitoa limonaadia kauniissa pullossa ja leivontavälineitä. Tänään mulle kerrottiin, että Skafferi myös myy niiden omaa kahvia ihan take away -muodossa ja vieläpä edullisesti. Kretuliini on mun toinen lemppari, en oo varmaan koskaan käynyt niin värikkäässä kaupassa! Sieltä saa aivan ihania kippoja, kuppoja ja muita keittiövälineitä. Ja oikeastaan kaikkea muutakin.

IMG_1744 IMG_1771 IMG_1764

JOKIRANTA

Porvoon Paahtimo on suosittu kahvila päivisin sekä tunnelmallinen baari iltaisin. Paahtimo jauhaa kahvinsa itse, joten ne on varmasti tosi hyviä! Itse en kahvia juo, mutta ainakin kaakao on aivan jäätävän hyvää ja täyteläistä. Paahtimo on kahdessa kerroksessa ja ulkona oleva terassi on joen päällä kelluva vene. Suosittelen sataprosenttisesti kaikille, Paahtimo on ihan must! (Kello kuuden jälkeen arkisin ikäraja on k18 ja perjantaisin ja lauantaisin k20.)

Jokiravintolat Glückauf ja Wilhelm Å ovat just ihania kesäpäivinä, koska niillä ei ole sisätiloja ollenkaan. Glückauf on enemmänkin semmoinen hampurilais-kanansiipimesta ja sillä on myös oma "terassilaiva". Wilhelm Å:sta saa muitakin herkkuja ja se on ihan mainio hinta-laatusuhteeltaan, koska ruoka on tosi hyvää ja sitä on paljon. Silläkin on oma terassi, joka on ponttooni joen päällä omine baaritiskeineen ja pehmeine sohvineen. Glükaufissa en oo käynyt syömässä varmaan ikinä, joten siitä en osaa sanoa tämän enempää.

Sup-lautailua on myös Porvoossakin! Itse en oo kokeillut, mutta se on varmasti tosi hauskaa lämpimänä päivänä pienessä Porvoonjoessa. Yhden tunnin vuokra maksaa muistaakseni 20 euroa. Sup-lautailun piste, joka on muuten turistien infopiste, löytyy sillan alta juuri ennen Vanhaa kaupunkia.

Jokiristeilyjä lähtee tasatunnin välein ja hinta on 10 euroa. Jokea pitkin Porvoon näkee tosi hyvin ja risteily menee ilmeisesti vähän pidemmällekin. Myös Porvoo-Helsinki-Porvoo ja Helsinki-Porvoo-Helsinki -risteilykin voi olla hyvä idea!

Joen toisella puolen (eli toisella puolella, missä keskusta on) on ihan mahtavat nurmikkoalueet aivan joen vieressä. Siellä on tullut vietettyä niin päiväpiknikit, kokeisiinlukemiset kuin illanistujaisetkin. Jos haluatte ottaa brunaa, nauttia laineiden liplatuksesta ja katsella kauniita maisemia, suunnatkaa hetkeksi sinne makoilemaan. Se on ihanin chillailupaikka lähistöllä.

IMG_1778 IMG_1784

KESKUSTA

La Fiesta on tällä hetkellä Porvoon ainoa yökerho, joten onhan sekin mainittava, vaikkei siellä ehkä koko iltaa jaksakaan bailata. Se on kuitenkin yleensä ihan tupaten täynnä ihmisiä koska, noh, meillä on vaihtoehdot vähissä :-D Siellä on myös mun rakastama karaokepuoli omalla baaritiskillään.

Café Cabriole on mun vakkarikahvila. Cabriolen kakkuvalikoimat on kaupungin suurimpia ja sitäkin herkullisempia. Sen kristallikruunut ja krumeluurit yksityiskohdat muistuttaa mua jostain historiallisesta tyylisuuntauksesta, mutten mun historiantietämykselläni osaa sanoa mitä. Tunnelma siellä on keskieurooppalainen, eli ihana paikka!

Kauppatori keskellä keskustaa on marjamyyjien mekka. Sieltä saa myös muuta tuoretta syötävää vihanneksista leipään, unohtamatta käsitöitä, kukkia ja muutaman euron Crocseja. Torikojut ovat paikalla yleensä aamuseitsemästä kahteen asti, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä ostamassa tuoreet mansikat!

IMG_1787 IMG_1790

MUUTA

○ Taidetehdas on suhteellisen uusi keskus myöskin sillä joen toisella puolen, ja vaikka nimi hämääkin, se on suurilta osin kauppakuja täynnä vaatekauppoja, kuten H&M, Vero Moda ja Cubus. Michelin-tähtiä saanut Sinne-ravintola löytyy myös Taidetehtaalta, sekä "Pohjoismaiden upein elokuvateatteri", vai millä nimellä ne sitä mainostikaan (trust me, ei oo semmoista nähnytkään) :-D Taidetehtaalla järjestetään myös kaikennäköisiä hauskoja tapahtumia ja piha on täynnä erilaisia taideteoksia.

○ Tiesittekös, että Porvoossa on myös keilahalli? Se on maailman söpöin varsinkin illalla hohtokeilauksen aikaan! Googlaamalla löytyy.

○ Kaupungin ulkopuolelta muutaman kilometrin päästä löytyy kaksi peruskivaa rantaa aivan lähekkäin, Tervajärvi ja Hasselholmen. Kaupungin tuntumassa on myös hiekkakuoppa Santtari, mutten suosittele sitä yhtään kenellekään, olikohan se luokiteltu Suomen toiseksi likaisemmaksi uimapaikaksi? :-D Emäsalossa on myös kaksi kivaa grillaus/uimapaikkaa meren äärellä. Siellä ei ole hiekkarantoja, mutta sileät kalliot ajavat asian ja ilta-aurinkokin paistaa niin kauniisti.

○ Vieläkö muuta tekemistä? Porvoossa on kolme isoa kirppistä, joista teen (vähän liiankin) usein löytöjä. Niissä hurahtaa helposti monta tuntia. Parhaimmat löydöt teen Kellarikirppikseltä!

○ Ajankohtaiset tapahtumat ja muut järjestetyt kierrokset tms. näkee jatkuvasti päivittyvästä tapahtumakalenterista täältä. Käykää ihmeessä tsekkaamassa, jos loppuu ideat kesken!

IMG_1795

Ookei, eiköhän se ollut aika lailla siinä! Jos kenelläkään on ihan mitä vaan kysyttävää Porvooseen liittyen, vastaan ja autan ilomielin. Ei tässä muuta kuin nöyrästi tervetuloa yhteen Suomen kauneimmista kaupungeista, hih, see ya here :-) - Sissi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti